http://www.kapasitor.net/community/
Automobile  Other Sports  Soccer  

Steve Mcmanaman (Lagenda Yang Masih Hidup)

iklaneka
 
Pada zaman remajanya, Steve Mcmanaman pernah dihadiahkan sepasang kasut bola oleh Kevin Keegan - lagenda bola sepak Liverpool. Mcmanaman menerima kasut itu dengan rasa gembira meskipun saiz kasut itu sebenarnya lebih besar dari saiz kakinya sendiri.

Ketika Liverpool mula-mula dibimbing oleh Roy Evans, Steve Mcmanaman menyarung jersi bernombor '17'. Tetapi selang beberapa tahun selepas itu, kerana keupayaannya mengetuai barisan tengah, dia diberikan jersi bernombor '7', nombor yang pernah dipakai oleh Kenny Dalglish dan Kevin Keegan.

Di Liga Perdana England, Mcmanaman dianggap sebagai 'pemain utiliti' kerana kemampuannya bermain di pelbagai posisi. Dia boleh bermain sebagai perancang tengah, pemain sayap kanan dan sayap kiri, ataupun beraksi di belakang penyerang tunggal.

Di Liverpool, Roy Evans biasanya memberi 'free role' kepada Mcmanaman, yang bererti dia bebas berada di mana-mana bahagian padang dan tidak terikat pada mana-mana posisi. Namun, nama Mcmanaman sebenarnya mula melonjak ketika dia mewakili England dalam kejohanan Euro 1996. Terry Venables meletakkan Darren Enderton di bahagian sayap kanan sementara Steve Mcmanaman pula di bahagian sayap kiri. Paul Ince beraksi sebagai 'holding midfielder' manakala Paul Gascoine pula menjadi perancang utama. Barisan tengah England dikatakan barisan tengah terbaik di kejohanan itu meskipun England tewas kepada German di separuh akhir melalui penentuan sepakan penalti.

Penyerahan jawatan pengurus dari Roy Evans kepada Gerrard Houllier di Liverpool mungkin menjadi punca perpindahan Steve Mcmanaman ke Real Madrid. Steve Mcmanaman kemudiannya menjulang 2 Piala Eropah bersama Real Madrid dan turut dipilih sebagai pemain terbaik perlawanan akhir ketika Real Madrid bertemu Valencia. Namun kelibatnya di dalam kesebelasan utama skuad England sudah jarang kelihatan kerana Glenn Hoddle yang menggantikan Terry Venables sebagai pengurus lebih selesa meletakkan Greame Le Saux di posisi sayap kiri berbanding Mcmanaman.

Beberapa tahun selepas kali pertama Mcmanaman menyarung jersi Real Madrid, Mcmanaman kembali semula ke England untuk beraksi bersama Manchester City. Namun kariernya berakhir di sana dengan tiada satu jaringan pun berjaya dihasilkan olehnya. Prestasi buruknya dipercayai berpunca dari kecederaan lutut dan buku lalinya yang kerap berulang.

Steve Mcmanaman sebenarnya adalah lagenda yang masih hidup dengan caranya yang tersendiri. Dan di Liverpool, walaupun Vladimir Smicer mahupun Harry Kewell menyarung jersi no '7', namun mereka sama sekali tidak dapat menyaingi kelincahan Steve Mcmanaman.

Saya menutup artikel ini dengan memetik kata-kata seseorang dari Kem Manchester United - Jika anda dapat menyekat Mcmanaman, anda dapat menyekat Liverpool!

 


Share!Email

about the author

Marius

Au Revoir!
hassanayat | Add hassanayat as your friend | Send Message

my other posts
Cinta Agung | 634 reads
Integrasi Antara Kaum (Setelah 51 Tahun Merdeka) | 3880 reads
Pasaran Bebas Dalam Ekonomi Tertutup | 430 reads
Hatiku Di Terengganu | 1641 reads
Semi-Pro Dalam Kenangan | 2305 reads
Fashion Revolution - Project Runaway | 2124 reads
Teaching English As A Second Langguage | 733 reads
View all
Comments From Facebook

Comment
Hantar komen
Sila login ke Kapasitor atau gunakan akaun Facebook anda

advertise@karyamedia.net
advertise@karyamedia.net

subscribe to kapasitor

KapaSTORE
Creative Content Marketplace

BUY NOW: The Last Vampire 3


admin blog