Hari ini pagi tadi hujan lagi. Iya, langit menangis lagi apabila awan tak bisa menampung duka yang amat berat itu. Ok apa la yang aku bebel ni. Memang hari nak hujan, takde kena mengena dengan duka atau apa-apa perasan aku atau kau hari ini. Haha.
Still pada mood kemalasan minimal, aku cuba buat sesuatu yang berfaedah tentunya pada aku dan hopefully akan tempias pada orang lain . Kalau tak pon cukuplah sekadar ianya tak akan menyusahkan org lain. Itulah antara kata-kata arwah bapaku, katanya,”Hidup kalau tak boleh senangkan orang, jangan susahkan!”. Of course kata-kata itu dilemparkan pada abang aku la dulu ketika bapa aku marah. Dan aku pula dengar sambil dalam hati terdetik , “padan muka ko!” haha. Biasa la sibling rivalry. Tapi itu lama dulu dan aku pun lupa sebab apa dia marah dan kenapa aku plak yang puashati. Tapi kata-kata itu stuck in my brain like a stubborn stain that wouldn’t wash away even if you use liquid dynamo. Huhu.
Alam ada caranya untuk imbangkan keadaan. Jadi aku fikir hujan itu reaksi alam untuk keseimbangan. Apa-apa saja yang berlaku taufan, ribut, tsunami, gempa bumi, hujan, semuanya adalah untuk dunia ini stabil (teratur). Bukan teratur untuk politik, ekonomi atau apa kehendak manusia. Tetapi alam mengatur sifatnya untuk alam itu sendiri survive dan bernafas. Seharusnya kita yang menumpang pada bumi ini yang menyesuaikan diri kita dengan alam dan bukan sebaliknya.
Kalau hari ini hujan batu ke katak ke, maka kitalah yang kena sediakan payung itu. When life gives you lemon, you make lemonades (and if u’re clever enough, sell it!). Apabila hujan, ada yang suka, ada yang tak berapa suka dan kadang-kadang nengok keadaan, mungkin suka mungkin tidak. Kalau ribut taufan? Kalau gempa bumi? Iya semua tak suka, aku pun tak suka. But you know what, it happens for a greater cause. To regulate and stabilized nature. And we, the ones that perished or suffered, sadly are like collateral damage. We are expandable.
Oh aku sudah jauh dari topic asal aku nak type nih. Malas nak panjang-panjang untuk hari ni. Hujan (not the band, which is ok la) is great! Pemangkin tidurku ;P
|
|