helpHelpfeedbackFeedback  Register
http://www.kapasitor.net/community/
Welcome Guest
Not a member yet? Join us.
Login if you already have registered.
Arts  Food  Literature  

Teknik Adaptasi( dalam penulisan drama)
Komuniti: Literature | 30/12/2009 | 00:14:53 AM | 206 Views
Share

Teknik Adaptasi( dalam penulisan drama)

 

Setelah merasakan kekurangan hasil karya dari sudut drama maka saya dengan ini berharap sedikit tips ini dapat membantu saudara/saudari seangkatan saya.

Teknik ini diperkenalkan untuk saudara/i menghasilkan skrip drama dengan cara mudah sebelum saudara/i menghasilkan skrip sendiri yang barangkali lebih mencabar.

Langkah-langkah:-

1. anda dapatkan sebuah karya. Contohnya, sebuah cerpen. Cerpen ini haruslah sebuah cerpen yang berkualiti, dan mempunyai ciri-ciri yang sesuai dan berpotensi untuk didramakan.

2. baca dan fahami betul-betul teks cerpen ini; isi, semangat, dan plot ceritanya.

3. setelah yakin bahawa saudara/i memahaminya, saudara/i bolehlah mula memindahbentuknya ke dalam format sebuah skrip.

4. saudara/i perlu mematuhi seluruh yang ada di dalam teks asal itu. Misalnya, plot, nama watak, latar, dan dialog-dialognya.

walaubagaimanapun sekiranya ada dialog yang kurang relevan/ sesuai dalam format drama, saudara/i bolehlah menggugurkannya asalakn tidak menjejaskan jalan cerita. ada kemungkinan terdapat bahagian yang berupa 'cakap pindah' dalam teks cerpen, maka saudara/i bolehlah mengubahnya menjadi dialog biasa.

5. jangan lakukan apa-apa penambahan sehingga menyebabkan skrip drama berlainan daripada teks asal.

6. dari segi judul, saudara/i boleh mengekalkan judul asal teks tersebut. ini lebih baik. namun demikian, seandainya saudara/i merasakan ada judul lain yang lebih sesuai, lebih menepati atau lebih mengujakan pembaca, saudara/i bolehlah mengubahnya.

7. catatan berikut perlu disertakan setiap kali anda menggunakan teknik ini, iaitu: Skrip drama ini merupakan adaptasi daripada cerpen ....... karya ..... Ia lazimnya ditulis di bahagian hujung skrip drama anda.

Selamat Mencuba!!!

Nota Kuliah Bacaan Luas SIRI 07,Prof Madya Dr Lim Swee Tin


author
paktam85
My.Kapasitor
Add as friend
Send Message
share
bloglinesRedditStumbleUpontechnocratiYahoo
DeliciousdiggFacebookGoogleNewsvine

my other posts
Sonata of a prey
Cintaku jauh di pulau - Chairil Anwar
Cerita di sebalik dot dot dot
Projek untuk penulis muda
Aku Agi Nangi(Aku Masih Ragu)
Hakikat Cerpen: Antara Fakta dan Fiksi
ASLI
View all


Permalink | Top


Comment
Hanya pengguna berdaftar sahaja yang boleh memberi komen. Sila Login

jadual aktiviti bulan julai
Jadual penuh

iklaneka
Iklan PrasastiIklan Datakl
Iklan Kapasitor
Iklan Tshirt
muat turun
Ringkasan Panduan Penulisan & Menghantar Karya
Aku Budak Setan: Nazihah (Versi Sopan)
Unwritten
Akhirnya Jo Sudah Tahu
Iklan di sini RM1/sehari

31 Julai: Borak Foto bersama Shaiful Rizal