http://www.kapasitor.net/community/
Apple  Computer  Design  Gadget  Mobile  Programming  Software  Tutorial  

Membuat auto Watermark menggunakan Action Script (Step by step picture guide)

iklaneka
 


Saya ingin berkongsi cara membuat watermark menggunakan Photoshop di sini.
Untuk yang tak biasa menggunakan Photoshop,
jangan risau sebab saya akan sertakan gambar sekali.
Langkah demi langkah.


1. Buka gambar anda di Photoshop. (Ctrl + O).
Resize (Alt + Ctrl + I). Biasanya saya suka menggunakan size 800x600 pixel.


2.  Buka tetingkap Action Script. (Alt + F9)
Macam ni rupanya. Kalau dah buka, tak payah susah-susah nak tekan Alt + F9 tu lagi ok?

 



3. Tekan butang 'Create new action' pada bawah tetingkap itu. Rujuk gambar dibawah.


 
 

4. Satu tetingkap akan terbuka seperti gambar dibawah.


 
Untuk ruang Name tuliskan 'Watermark' dan Function Key, pilih mana-mana yang anda suka. Anda perlu INGAT butang yang dipilih. Untuk saya, saya pilih butang Ctrl + F8.

Kemudian, tekan butang RECORD



5. Pilih Font yang anda suka dan type kan watermark anda. 





6. Untuk kesan yang lebih menarik, pada layer Font.. tetapkan opacity 75% dan double click untuk tetapkan blending option. Saya tambah kesan drop shadow.

 



7. Tekan butang STOP untuk menamatkan action script yang anda rakamkan tadi. 

 


Siap!!!


Jadi, lepas ni..untuk automatic watermark..

Cuma buka gambar anda di Photoshop dan tekan butang yang anda tetapkan pada Function Key tadi.

Contoh, jika anda tetapkan F2, cuma tekan F2. Bagi saya, saya perlu tekan Ctrl+F8. 


Selamat mencuba!!






 
Nota kaki : Untuk hasil yang terbaik, pastikan setiap gambar menggunakan size yang sama seperti yang ditetapkan. Bagi  saya, 800x600 dah cukup baik.

 


Share!Email

about the author
Kapasitor rocks!
pinkyunki | Add pinkyunki as your friend | Send Message

my other posts
Special car review | 1375 reads
HDR menggunakan photoshop | 2493 reads
Ahadiat dan London | 2547 reads
HDR using photoscape | 1679 reads
Sekalung tahniah | 782 reads
My Little Rossi | 1151 reads
Killer smiles | 1066 reads
View all
Comments From Facebook

Comment
Hantar komen
Sila login ke Kapasitor atau gunakan akaun Facebook anda

advertise@karyamedia.net
advertise@karyamedia.net

subscribe to kapasitor

KapaSTORE
Creative Content Marketplace

BUY NOW: Rising Tides


admin blog