http://www.kapasitor.net/community/
Article  Information  Life  Opinion  Relationship  

Newbies Area : GUIDE untuk menggunakan Kapasitor

iklaneka
 

Ramai newbie yang mesej an sbb tak tahu cara nak gunakan Kapasitor.Jangan panik, jangan risau...here's some guide for you =]

 

[GUIDE]

 

Macam mana nak letak avatar?

- Klik butang "Dashboard" (Terletak sebelah kanan atas skrin, dibawah tulisan Welcome dan sebelah avatar)

- Di bahagian "Main Menu"...korang scroll down dan pergi ke ruangan "My Account"

- Klik butang "Edit avatar"

- Kemudian klik "Change avatar"

- Lepas tu senang, korang pilih aja mana-mana gambar yang kurang suka

- Dah siap pilih, klik "Submit"

- Siap!

 

Macam mana nak "add friend"?

- First, korang masuk ke "my.kapasitor" member yang korang nak add tu

- Lihat profile member tersebut ( Ruangan sebelah kanan skrin, ada avatar dan nama member di situ)

- Betul-betul bawah perkataan "hantar mesej" dan "views" ada butang kuning "Add as friend"

- Klik butang "Add as friend"

- Tulis apa-apa yang korang nak dlm ruangan tu dan klik "Send request"

- Kemudian klik "Confirm"

- Dan korang pun tunggu aja member tu approve/accept!

- Siap!

 

 

Macam mana nak post blog dalam Kapasitor?

- Klik butang "Dashboard" (Terletak sebelah kanan atas skrin dibawah tulisan Welcome dan sebelah avatar)

- Di bahagian "Main Menu"...korang scroll down dan pergi ke ruangan "Community"

- Klik "Add new entry"

- Pilih bahasa yang korang nak ( Penting utk memastikan bahagian mana blog anda akan di-post)

- Tulis tajuk blog dan mulalah penulisan anda

- Bila dah habis, klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Pilih komuniti yang anda nak (seperti kategori blog anda, cth: movies,life,article...)

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Siap!

 

Macam mana nak post novel dalam Kapasitor?

- Klik butang "Dashboard" (Terletak sebelah kanan atas skrin dibawah tulisan Welcome dan sebelah avatar)

- Di bahagian "Main Menu"...korang scroll down dan pergi ke ruangan "Creative content"

- Di bahagian "Novel" anda klik "Create new story"

- Pilih bahasa yang korang nak ( Penting utk memastikan bahagian mana novel anda akan di-post)

- Tulis tajuk novel dan sinopsis ringkas novel anda

- Bila dah habis, klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Pilih genre novel anda (cth: cinta,saspens,fantasi...)

- Pilih "creative commons/copyright" yang anda suka

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Sekarang pergi semula ke "Main menu" dan ruangan "Novel" dan klik "Overview"

- Anda akan nampak novel anda, di bawah tajuk dan sinopsis ringkas novel anda, klik "Add chapter"

- Tulis tajuk bab anda dan mulakan penulisan anda

- Bila dah habis, klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Siap!

 

Macam mana nak post short story/cerpen dalam Kapasitor?

- Klik butang "Dashboard" (Terletak sebelah kanan atas skrin dibawah tulisan Welcome dan sebelah avatar)

- Di bahagian "Main Menu"...korang scroll down dan pergi ke ruangan "Creative content"

- Di bahagian "Short story/Cerpen" anda klik "Add new entry"

- Pilih bahasa yang korang nak ( Penting utk memastikan bahagian mana cerpen anda akan di-post)

- Tulis tajuk cerpen dan mulakan penulisan anda

- Bila dah habis, klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Pilih genre cerpen anda (cth: cinta,saspens,fantasi...)

- Pilih "creative commons/copyright" yang anda suka

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Siap!

 

Macam mana nak post poetry/puisi dalam Kapasitor?

- Klik butang "Dashboard" (Terletak sebelah kanan atas skrin dibawah tulisan Welcome dan sebelah avatar)

- Di bahagian "Main Menu"...korang scroll down dan pergi ke ruangan "Creative content"

- Di bahagian "Poetry/Puisi" anda klik "Add new entry"

- Pilih bahasa yang korang nak ( Penting utk memastikan bahagian mana poem/puisi anda akan di-post)

- Tulis tajuk poem/puisi dan mulakan penulisan anda

- Bila dah habis, klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Pilih genre peoem/puisi anda (cth: cinta,saspens,fantasi...)

- Pilih "creative commons/copyright" yang anda suka

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Siap!

 

Kenapa karya yang saya post tak dpt dilihat?

- Ini kerana semasa bahagian "Safe this post as draft" anda klik butang "Yes (If you wish to alter this post again later)"

- Jadi, karya anda sekarang dibawah status "Hide/Sembuyi" dan tak dapat dilihat

- Bagi menyelesaikan masalah ini, pergi semula ke bahagian "Creative content" dan lihat ruangan novel/cerpen/puisi/kommuniti

- Klik "Overview"

- Di bahagian "Option" karya anda yg tidak boleh dilihat, klik gambar yg ada pensil itu

- Klik butang "Preview" kat bawah sekali skrin

- Di bahagian "Safe this post as draft" pastikan anda klik butang "No (If you want to publish this post)"

- Klik "Yes" di bahagian" Submit this post"

- Siap!


Alhamdulillah, sejak akhir2 ni ramai yg dh tahu ttg website Kapasitor.Bilangan member kita pun bertambah dan ramai member2 yg aktif.Memang an suka baca karya2 korang!Setiap kali an baca,an pasti akan cuba untuk komen dan rate.Tapi an nampak ada segelintir member yang ghairah sangat menulis sampai-sampai sekali diorang post, ada sampai 3 hingga 5 karya! o_____O Banyak tu!

 

Kenapa tak elok post byk2 sekaligus?

- Post2 korang yang banyak sgt akan tenggelamkan karya2 member yg lain.

- Kualiti karya anda akan menjadi kurang memuaskan kerana anda mementingkan bilangan post anda dlm sehari

- Pembaca akan menjadi malas untuk membaca karya2 anda kerana terlalu banyak

- Apabila pembaca menjadi malas, jadi karya anda mungkin tidak akan di komen/rate

 

Macam mana nak post karya yg berkualiti?

- Baca post-post dari member2 yang sudah senior di sini intuk mendapat idea

- Belajar dari kesalahan orang lain

- Cari tema dan idea yg "fresh" atau lain dari yang lain

- Cuba buka minda anda dan tulis dengan hati

- Kaji puisi anda berkali-kali sebelum post

- Check puisi anda, manalah tahu ada kesalahan ejaan ke apa ke

- Post satu karya sehari supaya pembaca enjoy karya anda dan menanti post anda yg akan dtg.

- Contohi member2 senior seperti mosh,valium,myelina,nurie,fairuzar,syud dan byk lagi

- Mereka selalunya post satu karya sehari dan kualiti karya mereka bagus sekali!

 

Itu saja yang dpt an tolong,harap2 korang semua ok dengan GUIDE yg diberikan nih dan sebarang pertanyaan just leave dekat ruangan komen dan an akan cuba utk jawab kz! =]

 


Share!Email

about the author

An

Im currently 20 and am reading law. Lifes getting more hectic that it used to be. Used to be an active member here but not anymore (obviously). Still, the memories I shared in kapasitor would remain forever in my small lil heart =]
raihanchia | Add raihanchia as your friend | Send Message

my other posts
What are the 2 sides of death punishment? | 3947 reads
View all
Comments From Facebook

Comment
Hantar komen
Sila login ke Kapasitor atau gunakan akaun Facebook anda

advertise@karyamedia.net
advertise@karyamedia.net

subscribe to kapasitor

KapaSTORE
Creative Content Marketplace

BUY NOW: Rising Tides


admin blog