Bookaholics Anonymous: Animal Farm by George Orwell

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/555854_3930152968998_782096422_n.jpg

Date: 22 July 2012
Venue: House Of Zaaba
Time: 2:00pm - 4:00pm
Map:http://g.co/maps/2uvz8
Venue: Pusat Tuisyen Elit Maju, 19-2 Jalan 2a/6, Taman Setapak Indah
Event page: https://www.facebook.com/events/449859111705642/
Contact: Amin 0172728586

This month, we'll be reading the critically acclaimed classic, Animal Farm by George Orwell. Though written in 1946, it transcends its publication date, being especially relevant not just for its many political aspects that seem to always suit the world somewhere, but for another reason. 

Animal Farm is a superb story, set at Manor Farm. One night, all the animals gather together to listen to what the well-respected Middle White Board, Old Major, has to say. He tells the animals about his dreams of Animalism and how he wants a farm without Mr Jones, the mean and careless farmer. Old Major passes away three days later, fuelling the other Animal's desire to put Old Major's dream into reality. After careful planning and preparation, they literally kick out Mr Jones and his wife, and begin to run the farm. The pigs, especially Snowball and Napoleon, assume leadership, and begin thinking about how to improve the farm (renamed by the animals as Animal Farm). 

This will be a very interesting book especially for our own current setting in Malaysia :) 

Happy reading!

 

 

... [ More ]

Blog terdahulu
  • Iftar Kapasitor 2011 pada 20 Ogos 2011 - KEMASKINI

    Iftar Kapasitor 2011 Ramadhan datang lagi! Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat menyambut Ramadhan bulan yang mulia ini kepada warga Kapasitor sekalian. Setiap kali datangnya Ramadhan, maka tradisi setiap tahun bagi warga Kapasitor berulang kembali iaitu majlis Iftar Kapasitor. Tahun ini kita buat sedikit perubahan ya? Kita bahagikan majlis iftar kita kepada 3 sessi: Sessi Bergambar Sebelum kita berbuka puasa.. apa kata kita meriahkan jadikan hari ini lebih istimewa dengan sessi bergambar terlebih dahulu! Sessi bergambar kali ini akan dikelolakan oleh saudara zinggof. Anda perlu datang dengan baju raya anda tahun lepas. Baju raya tahun ini sila simpan dahulu takut kena berak burung ...

  • Kapasitor di DiGi WWWOW Awards. Undi sekarang!

    Eh, anda semua sudah tahukah belum? Kapasitor telah dicalonkan untuk kategori 'Best Internet For Good Award' untuk DiGi WWWOW Awards. Kenapa kategori ini? Wah, mestilah mesti kategori yang ini kerana kapasitor bagus: 1. untuk berkongsi bakat. 2. 'kedai buku' dengan pelbagai jenis bahan bacaan. 3. tempat bersosial yang mempunyai panduan yang bagus. 4. tempat meluah perasaan melalui karya. 5. ada pertandingan yang menarik. 6. dan yang akhir sekali pastilah RUMAH CARI JODOH. Kan bagus tu? Bagaimana cara mengundi? Bangun pagi-pagi, hidupkan komputer dan pergi mandi. Tunaikan solat Subuh (kepada sesiapa yang berkenaan), log masuk Facebook dan pergi ke laman ini. Pergi ke kategori 'Best Internet For Good Award', klik ...

  • Fleksibiliti dalam Berkarya

    Fleksibiliti dalam Berkarya Tahun lepas saya ada berjanji untuk menaiktaraf Kapasitor kepada yang lebih baik. Kalau ikutkan kepada tajuk blog saya Kapasitor v5: siri 1 (http://www.kapasitor.net/weblog/post/138) ada saya letak beberapa screenshots yang berkaitan. Sesungguhnya, janji itu tidak tinggal janji. Yang masalahnya adalah kekangan masa  dan tanggungjawab. Saya tak boleh seharian berada di depan komputer dan menelaah Kapasitor lalu mengabaikan kerja-kerja-kerja-kerja yang lain. Dengan berstatus suami dan ayah sekarang ni, tanggungjawab tu dah semakin banyak dan menuntut lebih banyak komitmen saya. (Tidak, saya tidak komplen. Alhamdulillah saya diberi rezeki dan tanggungjawab seperti yang ada sekarang ni. Saya cuma beritahu aje) Ok! Teruskan! Apakah itu fleksibiliti dalam ...

  • KapaSTORE: Pasarniaga Karya Kreatif Kapasitor

    Assalamualaikum kepada semua, Secara senyap-senyap, kami menambahbaik antaramuka Kapasitor supaya kelihatan lebih segak dan lebih mudah dilayari. Sesuai dengan umurnya yang sudah masuk tahun ke-6, jadi memang patutlah kami menambah dan membuang mana-mana yang patut dan yang tidak patut. Setelah 6 tahun menjadi platform untuk berkarya, maka tahun ini Kapasitor mahu bergerak maju ke hadapan dengan memulakan platform untuk menjual karya. Maka lahirlah KapaSTORE, Pasarniaga Karya Kreatif. Apa maksud Pasarniaga Karya Kreatif? Pasarniaga Karya Kreatif KapaSTORE memberi peluang kepada pengkarya-pengkarya di Kapasitor untuk menjual karya masing-masing. Karya-karya ini termasuklah puisi, cerpen mahupun novel. Untuk permulaan ini, kami menerbitkan dan memasarkan ebook yang ditulis oleh ...

  • Sedikit Screenshot Sejarah Kapasitor

    Salam kepade sume admin team, Kapasitorian mahupun bukan. Rasenye dah lame saye tak muncul di Kapasitor. Semenjak berurusan dengan warga asing kolar putih, kerja2 semakin banyak. Jadi mase kepade internet adelah terbatas di waktu kerja. Ok tak perlu lah saye belebih2, sekadar ingin berkongsi dengan Kapasitorian sekalian, posting screenshot website kapasitor dari awal sehingge yang termampu. Kudos kepade waybackmachine. Screenshot yang di kongsi, hasilnya tidaklah segempak design asalnya. Tetapi sekadar mengembalikan zaman nostalgia di sebalik screenshot ini. Maaf pada kualiti yang teruk, maaf pada icon & images yang missing, kerna ianya di ambil dari waybackmachine.Click image to enlarge. ...

  • Selamat Hari Jadi ke-6 Kapasitor

    Entri ini dihantar pada 2hb Februari. Terlewat 2 hari dah tapi masih belum terlambat untuk mengucapkan: SELAMAT HARI JADI KE-6 KAPASITOR! Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah Terima kasih kepada Allah yang memberi rezeki dan menguatkan semangat dan azam kami untuk terus mengelolakan Kapasitor. Di kesempatan ini aku ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada anda semua yang memeriahkan Kapasitor ini dari tahun pertama hingga ke tahun ke enam ini. Dari zaman belajar di kolej kini sudah bekerja. Dari zaman bekerja di syarikat A sekarang dah berpindah ke 3 syarikat lain. Dari baru bertunang sampai dah dapat 2-3 orang anak dan pelbagai lagi. Selain itu, terdapat beberapa perubahan di Kapasitor: 1. ...

  • Meletak Iklan di Kapasitor

    Anda ada produk atau servis yang mahu diiklankan? Apa kata iklankan produk atau servis anda di Kapasitor dengan bayaran dari serendah RM50 untuk 100,000 impressions! Maknanya: Iklan anda akan ditatap oleh pengguna-pengguna di Kapasitor sebanyak 100,000 kali! Dengan bayaran RM50, berbaloi-baloi bukan? Di sini kami sertakan statistik Kapasitor pada bulan Ogos 2010: Kami mempunyai 3 pakej untuk pengiklanan di Kapasitor: Pakej A: Saiz banner 300x250 (RM120/100,000 imp) - rujuk gambar di atas Pakej B: Saiz banner 120x600 (RM80/100,000 imp) - rujuk gambar di atas Pakej C: Saiz banner 125x125 (RM50/100,000 imp) - rujuk gambar di atas Bayaran tambahan RM20 akan dikenakan jika anda memerlukan khidmat kami untuk ...

  • Selamat Datang: Naquib Nawfal bin Muhammad Johari

    Assalamualaikum, Dengan ini diumumkan kedatangan ahli termuda Kapasitor yang lahir-lahir terus signup sebagai ahli seumur hidup. Dengan wajah yang comel dan menyerupai ibunya (njay) dan kesaktian ayahnya (jojo), maka dengan ini saya dengan penuh rasa syukur (dan linangan air mata melihat kehebatan sang isteri) memperkenalkan kepada anda: Naquib Nawfal bin Muhammad Johari bin Rahmad bin Mohd Ali bin Omar Berjantina lelaki dan lahir pada 7:40 malam pada 26 Oktober 2010, beliau dilahirkan di Hospital Sungai Buloh. Syukur! alhamdulillah. Dan saat yang paling membuatkan aku terharu adalah apabila membisikkan azan, iqamat, zikrullah dan selawat pada telinga beliau. Selsema hidung disebabkan air mata yang terlalu banyak tumpah ...

  • Kerja-kerja penyelenggaraan Kapasitor

    Salam semua, Saya dapat emel daripada datakl.com tentang gangguan server Kapasitor pada 2 hari akan datang iaitu pada 22hb Oktober dan 29 Oktober untuk kerja-kerja selenggaraan. Maka, jika anda terlihat "Being Moved" maknanya kerja-kerja penyelenggaraan tersebut sedang dijalankan. Harap maklum

  • Bengkel Pencerahan Dalam Menggarap Cerpen

    Diambil dari sini:http://www.kapasitor.net/klik/workshop/ms/ Hari: SabtuTarikh: 16 Oktober 2010Tempat: FnD Mindspot TTDITajuk: Pencerahan Dalam Menggarap Cerpen Penceramah: Khairul Hafiz Bin Abdul Rahman (Pemenang Hadiah Sastera Cerpen Berunsur Islam DBP 2005, Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2006, 2007, 2008, 2009 dan Hadiah Sastera Darul Ta’azim 2007 & 2009) Nama Pena: Serunai Faqir | Biodata | my.Kapasitor Tarikh: 16.10.2010 Masa: 9 pagi – 4 petang Harga: RM80 seorangAnjuran: AVA & Kapasitor.net Sila tulis perenggan pertama cerpen anda bagi sessi kritik cerpen di akhir bengkel ini nanti. FUNGSI & OBJEKTIF BENGKEL Menyentuh perihal formaliti dalam penulisan Cerpen. Mendedahkan perserta pada teknik menulis Cerpen di ‘luar kotak’ ...

<< Back 1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |  10 |   Next >> 


Ikut kapasitor



admin blog