http://www.kapasitor.net/community/
Article  Information  Life  Opinion  Relationship  

Tips untuk bakal Pengapit

iklaneka
image

You might have to read the title carefully.. bakal PENGAPIT tau, bukan PENGANTIN. Ok? yakin mahu bace? Baiklah, saya teruskan… Idea ni tercipta datangnye dari sapina yang bertanye kan tips2 dari saya sehari sebelum beliau kene jadi pengapit kepada rakannye itu hari. Adakah saya layak memberi tips tersebut? Well, saya sudah 4 kali menjadi pengapit (once for my sister, 3 times for 3 of my bestfrenz). Aha, adakah anda masih rasa saya tak layak menulis tips nih? Aih sukati la.. saya tetap mahu berkongsi pengalaman saya menjadi pengapit pengantin, yang mungkin akan berguna pada anda satu hari nanti. Besides, I’ve also pernah bagi tips2 utk ice-skating dan bungee jumping previously. So ini kire menyambung kesinambungan tips2 yg pernah saya beri.. Alrite, lets get straight to the point.

 

1. First thing you must remember is you must NEVER overshadow the pengantin. Means, melaram tu biar berpada-pada la cik kak.. jangan la sampai mengalahkan pengantin pulak.. (pernah dituduh cuba overshadow kakak saya. Tidak tidak! Bukan niat saya!! Tipoo tipoo.. kakak saya lebih cantik ketika itu!)

 

2. Harus tebalkan muka (ini khas untuk kamu2 yg tak biase jadi centre of attention seperti saya juga). Sebabnye kamera memang akan sentiase (konon2) menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)

 

3. Jangan posing over-over.. Again, harus mengingatkan diri bahawa kamera mahu focus pada pengantin, bukan pada kamu (unless memang kamu suruh kwn2 kamu snap gmbr kamu menggunakan kamera kamu atau kamera mereka, then xpe la nak posing pun). So please, jangan over ngalahkan pengantin yer..

 

4. Harus tebalkan telinga dan menyediakan jawapan untuk the unevitable question. Yer, seperti biase soalan yg akan ditanye di majlis perkahwinan adalah “kau biler lagi?” sedangkan pada pengunjung biase pun soalan itu memedihkan telinga, inikan pula pengapit yg memang confirm akan dgr soalan tu banyak banyak banyak banyak kali. Jadi bersedialah menerima soalan tersebut dgn jawapan default seperti “aku tunggu kau masuk meminang” (eh?)

 

5. Harus bersedia menjadi waiter/waitress. Ye, kadang-kadang ini juga menjadi bidang tugas pengapit. Ini berlaku jika pihak caterer tidak offer khidmat menyendukkan makanan pengantin ke dlm pinggan. Maka pengapit harus pandai2 la bangun dan tolong isikan makanan ke dalam pinggan pengantin yer. Hep! Jangan malas!

 

6. Pengapit pengantin perempuan harus sentiasa memegang tisu mengikut pengantin ke mana sahaja pengantin pergi. Ini adalah disebabkan mekap yg mungkin mencair kerana cuaca yg panas, ataupun jika pengantin menangis ketika ibubapanya merenjis. Haaaa… jika perkara2 ini berlaku, di sinilah gunanye tisu yg anda pegang tu. Lap lah peluh/air matanya itu. Kita harus make sure pengantin tu sentiasa cantik sepanjang majlisnya berlangsung.

 

7. Memastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) dah tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr) hidung senget sebelah ke (eh?), bulu mata palsu terjatuh ke (tak pernah terjadi, saje je dramatic lebih :p). haaa pepandai lah nak touch up bagi nampak cantik yer.. ingat, itu tanggungjawab kamu!

 

8. Mengipas dan mempayung pengantin. Yer, kipas dan payung pengantin yer, bukan kipas dan payung diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia…

 

9. Menjadi pencacai (ade ke perkataan ni? Aritu mcm nampak acol gune. Kalau xde, tu salah acol. Huhu) dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..

 

10. Anda juga harus menjadi clown atau penenang. Sbb time nak kawin ni selalunye situasi tegang sbb pressure. So it is your duty untuk menghiburkan dan menenangkan pengantin (Sekirenye beliau sedih kerana terpakse kawin dgn pilihan keluarga ke hape ~hoh?) pepandailah buat lawak atau beri motivasi ye.. yg penting, kurangkan stress pengantin.

 

In other words, you have to do whatever it takes to make sure the pengantin looks absolutely stunning on their wedding and make sure the majlis runs smoothly with no worries. In order for that to happen, you’re gonna have to have the pengantin’s best interest at heart. Jangan berkire dgn orang, nanti orang akan berkire dgn kite jugak. So lakukan sesuatu tugas dgn ikhlas dan jangan harapkan balasan.

 

Oh! Tips tambahan:

 

11. Sila jangan kahwin dalam tempoh setahun selepas rakan anda tersebut berkahwin. Sebab time tu nanti diorang tengah sarat mengandung lah, tgh dlm pantang ke hape yg menyebabkan mereka mungkin tak dapat menghadiri majlis kamu.. huhu (p/s: ini adalah tips gurauan sahaja ~~ tetapi tak mustahil ia berlaku. Kerana ianya mungkin berlaku pada diriku nanti. Huhuhu..) xpe, I’m sure ur frenz wud still wanna be at ur wedding even sarat cmana pun sbb u’ve been such a great pengapit to them (ayat menyedapkan ati)

 

Yer, itu saje yang saya teringat buat mase ini. Jika anda ada tips2 yang lain, silalah kemukakan di ruangan komen :D

 

 

Tips khas untuk bakal PENGANTIN dalam memilih pengapit:

 

Make sure you choose a person who has your best interest at heart, who won’t screw-up your wedding, who won’t overshadow your presence, who would do absolutely anything for your happiness :)

 

For my sister and my frenz, thank you for giving me your trust. I only have your best interest at heart and would do anything for you guys! Wish me luck as well! Xoxo ;)


Share!Email

about the author

NJ

I used to write when Im sad, write when Im mad, write when Im happy, write when Im lonely. I used to write my heart out, but now I only write in my heart ;)
NJay | Add NJay as your friend | Send Message

my other posts
Sudahkah anda membaca novel Kelabu, hasil karya Neddo? | 514 reads
Adik Bongsu Sudah Grad!! | 1617 reads
RAK: Down with Fever | 41261 reads
KTI #2: It Begins at Kapasitor.net :) | 1638 reads
Perkara yang tidak mampu dilakukan ketika sarat mengandung | 42792 reads
33 Minggu | 42463 reads
Hampir 7 bulan | 8381 reads
View all
Comments From Facebook

Comment
Hantar komen
Sila login ke Kapasitor atau gunakan akaun Facebook anda

advertise@karyamedia.net
advertise@karyamedia.net

subscribe to kapasitor

KapaSTORE
Creative Content Marketplace

BUY NOW: Till We Meet Again


admin blog